Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu 2024 yılında ne kadar?

Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu? Yer tutucu ne kadar süre kullanılır? Yer tutucu takılmazsa ne olur? Çocuk diş yer tutucu nasıl takılır? Yer tutucu hangi dişlere yapılır? Diş yer tutucu fiyatları 2023? Diş yer tutucu SGK karşılıyor mu? Diş yer tutucu takılırken acır mı? Diş yer tutucu kaç yaşında takılır? Diş yer tutucu zararları var mı? Diş yer tutucu hakkında tüm detaylar haberimizin detayında sizlerle…

PAYLAŞ
Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu 2024 yılında ne kadar?
  • 0
  • 5784
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • 6 dakika da oku
  • +
  • -

Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu? Yer tutucu ne kadar süre kullanılır? Yer tutucu takılmazsa ne olur? Çocuk diş yer tutucu nasıl takılır? Yer tutucu hangi dişlere yapılır? Diş yer tutucu fiyatları 2024? Diş yer tutucu SGK karşılıyor mu? Diş yer tutucu takılırken acır mı? Diş yer tutucu kaç yaşında takılır? Diş yer tutucu zararları var mı? Diş yer tutucu hakkında tüm detaylar haberimizin detayında sizlerle…

Diş yer tutucu nedir?

Yer tutucu, süt dişlerinin fonksiyonlarını koruyan ortodontik bir cihazdır. Çünkü süt dişleri, çocuğunuz 7 yaş civarında düşse bile kalıcı dişler için çok önemlidir. Yer tutucu, diş çekiminden sonra çekilen dişi yerinde tutmak ve bitişik dişlerin hareket etmesini önlemek için tasarlanmış her türlü cihaz için genel bir terimdir. Herhangi bir nedenle süt dişi erken çekilirse, hastanın durumu, hastanın yaşı ve çekilen diş sayısına bağlı olarak diş hekimi bilgi ve uzmanlığına göre özel bir yer tutucu seçecek ve bunu çocuğun ebeveynlerine önerecektir.

Çocuğunuz bir veya daha fazla süt dişini çok erken kaybederse, azı dişlerinin öne doğru kayma riski vardır. Ortodontik tedavide daha sonra daimi diş için boşluğu tekrar açmak çoğu zaman çok zordur. Bu, bir yer tutucu ile ileriye dönük tedavi ile önlenebilir.

Yer tutucu ne kadar süre kullanılır?

Doğru yer tutucuyu doğru yaşta ve zamanda takmak, çocuğunuzun gelecekte ortodontik tedaviye ihtiyaç duymasını engelleyebilir. Diş çekiminden sonraki ilk birkaç ayda büyük bir boşluk olduğu için, diş çekiminden sonra mümkün olan en kısa sürede uygun yer tutucuyu yerleştirmek en iyisidir.

Yer tutucu 7 yaşına kadar kullanılabilir. Bu tedavi için uzun süre kullanım diş gelişimini bozmamaktadır.  Süt dişleri erken kaybedilirse aralıklar daralabilir ve kalıcı dişler için yer sorunu olabilir.  Yer tutucu sabitlenebilir veya çıkarılabilir, protezli veya protezsiz olabilir. Diş hekimi, doğru yer tutucu tipini seçmek için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur.

Yer tutucu takılmazsa ne olur?

Süt azı dişlerinin kalıcı dişler için önemli bir yer tutucu işlevi vardır. Süt dişinin erken kaybı, tüm çiğneme organının işlevini ve gelişimini bozar.  Özellikle dişlerdeki boşluklar ve buna bağlı yanlış hizalamalar, etkilenen çocuklar için genellikle uzun vadeli sorunlara neden olur. Konuşma engellerine neden olurlar ve çiğneme yeteneğini bozarlar.

Ayrıca dişler, kısa sürede doldurulmazsa dişlerdeki bir boşluğun yanına kayabilir. Sonuç olarak, tüm diş yapısı değişebilir. Çocuk daha sonra estetik düzensizliklerle yaşamak ve yanlış hizalamayı düzeltmek için gençken diş teli takmak zorundadır.

Çocuk diş yer tutucu nasıl takılır?

Çocuklar için yer tutucu ve protez kullanma seçeneği de vardır. Bu, kalıcı dişler çıkana kadar oluşan boşluğun açık kalması için gereklidir. Bu önlemler alınmadığı takdirde, kalan dişler ortaya çıkan boşlukları birbirine iterek kalıcı dişler için yer kalmamasına neden olabilir. Bunu önlemek için pediatrik diş hekimleri genellikle yer tutucular kullanır.

Yer tutucular diş boşluğunu açık tutarak dişlerin boşluğun sağına ve soluna olumsuz hareket etmesini engeller.

Yer tutucu hangi dişlere yapılır?

Yer tutucunun hangi dişlere yapılacağı konusunda diş hekiminiz en iyi ve ideal tedavi yöntemini uygulayacaktır. Bunun için çıkarılabilir yer tutucular ve sabit yer tutucular önerecektir. Kısaca her ikisine de değinecek olursak;

Çıkarılabilir yer tutucular

Çıkarılabilir bir yer tutucu, gevşek parantezlere karşılık gelir. Diş boşluğu yerine özel şekillendirilmiş tel ile boşluğu açık tutan tel çerçevedir. Çıkarılabilir çözümün avantajı; hem braketler hem de dişler sorunsuz bir şekilde temizlenebilir. Ancak başarı, çocuğun işbirliğine bağlıdır. Bunun anlamı şudur: Eğer çocuk diş tellerini takmıyorsa veya nadiren takıyorsa, bu tedavi şekli işe yaramayacaktır.

Sabit yer tutucular

Örneğin çocuğun işbirliği yapması beklenmediği için gevşek bir yer tutucu uygun değilse, pediatrik diş hekimi sabit bir çözüm önerir. Boşluğun yanındaki komşu dişe siman ile bir tel yapı yapıştırılır. Çıkarılabilir destek gibi boşluğu açık tutar.

Büyük avantaj, tedavinin başarısının çocuğun işbirliğine bağlı olmamasıdır. Dezavantajı; yapıştırılan alanın iyice temizlenmesi zordur. Bu nedenle bu aşamaya düzenli profesyonel diş temizliği eşlik etmelidir.

Diş yer tutucu takılırken acır mı?

Diş yer tutucu takılırken acı hissi tamamen diş hekiminizin kullandığı malzemeler ve elinin hassasiyetine bağlıdır. Bu nedenle diş hekiminizi araştırarak seçmenizde her zaman fayda vardır.

Diş yer tutucu kaç yaşında takılır?

Diş yer tutucu süt dişleri 3 yaşından itibaren takılabilmektedir.

Diş yer tutucu fiyatları 2024?

Diş yer tutucu fiyatları 2024 yılının ilk ayından itibaren 4.000 TL ile 7.800 TL arasında değişmektedir. Peki, Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu?

Diş yer tutucu devlet karşılıyor mu?

Diş yer tutucu devlet tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında ülkemizde bulunan tüm devlet hastanelerinin diş polikliniklerinde diş tutucu ücretsiz olarak yapılabilir.  Diş yer tutucu SGK kapsamında olup SGK karşılamaktadır. Yalnızca özel hastaneler ve özel diş kliniklerinde bu tedavi ücrete tabidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Tüm Hakları Saklıdır! İçeriklerin kopyalanması halinde yasal işlem başlatılır!