Lesli Karavil “Özel Röportaj”

Lesli Karavil röportajı 2021. Bu hafta röportaj bölümümüzde çok güçlü bir kadın sanatçıyı ağırlıyoruz. Lesli Karavil röportajı sizlerle.

PAYLAŞ
Lesli Karavil “Özel Röportaj”
  • 0
  • 1874
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • 7 dakika da oku
  • +
  • -

Lesli Karavil: Cinsiyet, mizah ve performans!

Bu hafta röportaj bölümümüzde çok güçlü bir kadın sanatçıyı ağırlıyoruz. Türkiye’de kadın mizahını sahneye taşıyan, yeni nesil komedinin yükselişini temsil eden, stand up’a kadın dokunuşu ile adeta gündem yaratan Lesli Karavil konuğumuz.

Lesli Karavil haberonu.com’a hoş geldin. Daha önce de birçok sahnede dolu dolu stand up gösterilerin oldu. Hatta stand up gösterilerin için satılan biletlerin çar çabucak tükendiğine bizzat şahit oldum. Şimdilerde “Lesli ile Stand Up” BluTV platformunda seyirciyle buluşmaya başladı. Nedir buradaki büyü? Ne yaptın? Yoksa elinin hamuru ile erkek işine mi karıştın?

Lesli Karavil stand up

-Burada erkek, kadın diye bir konu yok benim için. Güldürmek var aklımda sadece ve nasıl daha iyi yapabilirim sorusu aklımda.  Dört senedir stand up gösterisi yapıyorum. Geçen pandemi dönemi bir duraklama devri yaşadık. Bu sırada Blutv ile bağlantıya geçme şansım oldu ve stand up gösterimi seyretmek istediler. Elimde olan digital platforma uygun tek gösteri kaydım vardı, kendilerine sundum. Beğenildi ve yayına alındı.

Yeni ve beklenmedik sesleri sahneye taşıyan, sahne boyunca sanatçı ve izleyici arasında sürükleyici bir bağ kuran, gülmeyi ve aynı şekilde güldürmeyi seven kadın Lesli Karavil’i biraz yakından tanıyalım mı?

-Stand up yapmak uzun süredir aklımdaydı. 18 sene yurt dışı maceramdan sonra 9 sene evvel Türkiyeye geri döndüm. Barselona şehrinde iki sene boyunca Mercedes Boronat ile başlayan bu oyunculuk eğitim yolculuğum, İstanbul’a döndükten sonra ilk önce çok değerli hocam Şahika Tekand, daha sonra İpek Bilgin, Çağ Çalışkur ile Craft oyunculuk atölyesinde devam etti. Amerika’da, San Fransisko şehrinde Animasyon ve Multimedia okudum, yıllarca da bu sektörde farklı ülkelerde çalıştım. Ama aklımda hep oyunculuk ve özellikle stand up yapma fikri vardı ve sonunda 2017 de gerçekleşti.

Lesli Karavil babil

Kadın kimliğinin performansını şekillendirdiğini söyleyebilir misin?

-Bir Kadın olarak bu işi yapmaktan gurur duyuyorum. İstediği kadar tenkit edilmeye açık olsun keyif aldığım sürece yapmaya devam edeceğim. Kadın olmam elbet performansıma etkisi vardır insan ne de olsa kendi deneyimlerinden ve kendi algıladığı şekilden hayatı anlatır. Farklı bir bakış açısı getirebildiysem ne mutlu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dramından nasıl bir mizah çıkar?

-Herkes için hem çok benzer duyguların yaşandığı, hem de hepimize farklı bir deneyim yaşattığı kesin. Benim içinde bazen çok tek düze bazen de çok yaratıcı geçti. Pandemi öncesi ve sonrası diye bir olay elbet olacak. Çünkü bakış açısında bir değişim oldu. Önceliklerimiz değişti. Bu da eskiden anlattığım bir hikayenin önemini ve değerini değiştirdi. Pandemiden çok malzeme çıkardı insanlar çünkü sıkıntılı bir durumu en kolay mizahla hafifletebiliriz. İnsanoğlunun ilacıdır hayat ve kendi ile dalga geçebilme becerisi.

Lesli Karavil röportajı

Mizah cinsiyetten bağımsız mıdır? Cinsiyete dayalı materyallerden etkileniyor musun? Sahnelediğin mizahın, özellikle kadınların “tabu” konusu olan (seks, mutsuzluk, cinsiyet eşitsizliği) gibi kavramlar için güvenli bir ses olduğunu söyleyebilir misin?

-Ben kendime komik gelen, kendi zayıflıklarımdan ve korkularımdan yola çıkarak bir komedi yapıyorum. Temel olarak bir konuyu öne çıkarma çabası içinde değilim. Ama elbet bir kadın olarak orada duruyorum ve süreç içinde de kadını yüceltecek bir yönü hedefliyorum. Kendimi ve hem cinslerimi onurlandıracak ve bir kadın olarak eğlenceli, samimi ve yenilikçi bir yön çizmeyi araştırıyorum. İlk gösterim de olan bazı yanlışlarımı görüyorum ve ikinci gösterimde daha dikkatli, daha duyarlı olmaya çalışıyorum. Öğreniyorum. Kendimi tanıdıkça da ve yaşadığım deneyimlediğim konular değiştikçe ben de yeni bir içerikler oluşturuyorum.

Stand Up dışında 2014 yılından itibaren rol aldığın film ve diziler var. For the Blinds, Adı Mutluluk, Savaşçı, Cinayet Süsü, Babil ve yakın zamanda Menajerimi Ara. En keyif aldığın film seti hangisi oldu?

-Babil dizinde çok keyif aldım. Çalışan herkes harikaydı. Savaşçı dizinde rol çok ani geldi, bir günden öteki güne dizinin içinde buldum kendimi. Daha çok karakteri sahiplenmek isterdim, daha çok çalışabilmek ve daha ısınmak bu role. Çok şey öğrendim. Oyunculukta da ilerliyorum ve öğreniyorum. Ben de var olan potansiyeli en yüksek şekilde kullanacağım rollerin gelmesini ve kendimi daha da genişletsem ve daha da keyif alabilsem ne güzel olur.

Lesli Karavil dizileri

Yeni dizi film, tiyatro projelerin var mı?

-Çok sevdiğim bir senarist arkadaşımla, bir senaryo üzerine çalışıyorum, bir de tekrar kısa bir stand-up gösterisi yapmak istiyorum dijital platforma uygun. Bu ikisi üzerine çalışıyorum.

Kadın-Erkek eşitliğine inanıyor musun?

-Bunun için kafa yormuyorum. Her kadın erkek ilişkisinin dinamiği farklıdır. Kadınların çok kuvvetli olduğu ve Erkeklerinde kuvvetli olduğu farklı noktalar vardır. Ve bunu görebilmek bizi genişletir. 

Senin için en sıra dışı olay nedir?

-Şu sıralar benim için en sıra dışı olay, bir senedir evde olmamız ve rüya ile gerçeği karıştırdığımız bir dönem yaşamış olmamız.

Hayatı ilginç ve eğlenceli kılan şey nedir sence?

-Bakış açısı, olayları nasıl algıladığın ve anlamlandırdığın.

Hangi burçsun?

-Balık yükselenim Aslan

Burcunun özelliklerini taşıyor musun?

-Duygusalım ve Lider ruhluyum.

Seni anlatan renk hangisi?

-Altın rengi

Lesli Karavil stand up show

Lesli Karavil bize kıyısından, köşesinden özel hayatından azıcık bahseder mi?

-Özel hayatım, ismi üstünde bana özel.

Pandemi dönemi ve kısıtlamalar devam ederken stand up gösterilerini izlemek için yeni sahneler, mekanlar var mı? Buradan halkımıza ve değerli okuyucularımıza duyurmuş oluruz.

-Şu anda görünürde sahne almamız mümkün değil. Pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi ile tekrar başlayacağımıza eminim. Yeni bir show yapma isteği içindeyim. Digital platformlar için de yeni işler çekeceğim.

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Okuyucularımıza ve dünyaya mesajınız?

-Kadın olmaktan gurur duyuyorum. Olduğum halimden de gurur duyuyorum. Bu noktaya da uzun bir yolculuktan sonra varabildim ve hala bir yoldayım. Tek naçizane mesajım şu olabilir ki, Tüm hedeflerimize ulaşma isteği ve azmi içinde olup, hepsinin bir oyun olduğunu ve tüm hedeflerin çok önemli olduğu kadar, bir o kadar da önemsiz olduğunu hatırlamaları. Hedefleri ve savundukları konular uğruna eğlenmeyi unutmamaları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Tüm Hakları Saklıdır! İçeriklerin kopyalanması halinde yasal işlem başlatılır!