Ümit Kaftancıoğlu kimdir, nereli, eserleri, kitapları?

PAYLAŞ
Ümit Kaftancıoğlu kimdir, nereli, eserleri, kitapları?
  • 1
  • 3465
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Ümit Kaftancıoğlu kimdir? Ümit Kaftancıoğlu sözleri ve eserleri nelerdir? Ali Naki Kaftancıoğlu Canan Kaftancıoğlu ve Pınar Kaftancıoğlu ile ilişkisi nedir? Ümit Kaftancıoğlu kitapları ile biliniyor. Uzun yıllardan beri Ümit Kaftancıoğlu öykü yarışması düzenlenmektedir. Ümit Kaftancıoğlu öykü yarışması 2018 yılında da devam etmektedir. Ümit Kaftancıoğlu kızı, oğlu, kitapları, öyküleri, anlamlı sözleri, eserleri ve şiirleri ile hatırlanıyor. Çünkü kendisi Türk yazar, derlemeci ve TRT radyo programcısıydı. Peki, Ümit Kaftancıoğlu kimdir? İşte Ümit Kaftancıoğlu hayatı ve biyografisi.

Ümit Kaftancıoğlu kimdir, kaç yaşında nereli?

Ümit Kaftancıoğlu yazar ve radyo programcısıdır. 1935 yılında Ardahan’da doğdu. Ali Naki Kaftancıoğlu‘nun babasıdır.

Ümit Kaftancıoğlu hayatı ve biyografisi

Ümit Kaftancıoğlu, 1935 yılında Ardahan, Hanak’a bağlı Koyupınar köyünde dünyaya geldi. O zamanlarda Ardahan Kars iline bağlıydı ve ilçeydi. Doğunun ücra köşelerinde 7 çocuklu bir ailede gözünü hayata açan Ümit Kaftancıoğlu, aslında asıl adı Garip Tatar’dır. Tıpkı adı gibi, garip, mazlum ve yoksul bir hayatın içinde büyüdü.

Belki de doğu şartlarında okula gitmeden okumayı öğrenen, iyi bir dinleyici olan tek kişidir diyebiliriz. İşçilik, ırgatlık, seyyar satıcılık, tarım ve hayvancılığın içinde ilkokulunu ve ortaokulunu başarı ile tamamlayarak liseden mezun olarak 1957’de Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi ve Öğretmen olarak mesleğini icra etmeye başladı. Öğretmen olarak Mardin başta olmak üzere çeşitli illerde eğitmen olarak görev aldı. Dönemin koşulları nedeni ile sol görüşlü olması nedeni ile öğretmenlik görevinden uzaklaştırılmıştır.

Aradan geçen zaman diliminin ardından, 1974’te TRT’de yapımcı olarak görev aldı.  Dönemeç adlı hikayesiyle, 1970 TRT Büyük Ödülü’nü aldı. Bu öykü aslında kendi hayatından ibaretti. Öğretmenlik yıllarında kendisi gibi edebiyat öğretmeni olan Nurcan Kaftancıoğlu adlı Türkçe ve edebiyat öğretmeni ile evlendi Bu evliliğinden bir kız ve bir oğlu dünyaya geldi.  Ali Naki Kaftancıoğlu ve Pınar Kaftancıoğlu.

“11 Nisan 1980 gününün sabahı, Mecidlyeköy Ortaklar Caddesi Unsal Sokak Aksu Apartmanındaki dairesinden kızı Pınar’ı Esentepe Ortaokulu’na götürmek üzere evinden dışarı çıktığında küçük kızının gözleri önünde silahlı saldırıya uğradı. Sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşunla ağır yaralanan Kaftancıoğlu, Şişli Hastanesine kaldırılmış, ancak ameliyata alınmadan yaşamını yitirmiş, olay sırasında kızı Pınar’a bir şey olmamıştı. Olaydan sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Kaftancıoğlu’nu “solcu olduğu için, Ortadoğu gazetesi yazarlarından İsmail Gerceksöz’ün İntikamını almak için Kaftancıoğlu’nu öldürdüklerini bildirmiştir.  Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozulmuş ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Anısını yaşatmak için Yalın Ses edebiyat dergisi tarafından, ilki 2005 yılında olmak üzere  her yıl “Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması” düzenlenmektedir.

Ümit Kaftancıoğlu Ödülleri:

Dönemeç adlı hikâyesiyle 1970 TRT Başarı Ödülü’nü, Çocuk ve Kent adlı hikâyesiyle Başkent Ödülü’nü aldı.  “Hakkullah” adlı röportajıyla Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı kazandı.”

1 Yorum var

  1. neden meyve yüklü ağaca aş atan çok olurmuş .doğru dürüst oln insanlar sevilmez.senin yerin cennet olsun. hemşehrim olarak ana minnet borçluyum genç yaşta ölenler için göğ ekini biçmiş gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Tüm Hakları Saklıdır! İçeriklerin kopyalanması halinde yasal işlem başlatılır!